Børnepanelet er en gruppe børn og unge mellem 12 og 17 år, som besvarer spørgsmål fra andre unge, om bl.a. mobning eller problemer hjemme.

Børnepanelet afholder ugentligt møde på Albertslund Bibliotek, og kan kontaktes på e-mail: bornepanelet@albertslundbib.dk

 
 
ER DE SOCIALE MEDIER FARLIGE?
TINKA PÅ 15 ÅR HAR SKREVET IND TIL OS OG OPFORDRET OS TIL AT SKRIVE EN ARTIKEL OM DE SOCIALE MEDIER OG DE PROBLEMER DE KAN ..
 
 
GLÆDELIG JUL FRA BØRNEPANELET!
Børnepanelet holder juleferie frem til den 10. januar. Vi ønsker jer alle en rigtig god jul og et godt nytår! kærlig h..
 
 
SKAM - ANMELDELSE
Børnepanelet har været inde og se forestillingen SKAM på Aveny-T. Læs her deres anmeldelse i to versioner, da ikke alle h..
 
 
COPENHAGEN PRIDE
I disse dage præger Copenhagen Pride bybilledet i Kbh. Oliver fra Børnepanelet har skrevet en artikel om Priden betydning..
 
 
ANBEFALINGER: BØRNEPANELET ANBEFALER TIL SOMMEREN...
Ved du ikke, hvad du skal læse her i din ferie? Mangler du lige en god film eller en hel serie, du kan se? Så læs her Bør..
 
 
TEMA: Interview med psykolog Tine om ældres seksualitet
Som ung er det mega svært og måske grænseoverskridende at tænke på at gamle mennesker har sex. Børnepanelet har intervi..
 
 
"MIN FAR ER DØD"
Albertslund Bibliotek havde i januar besøg af foreningen Børn, Unge og Sorg. Aja og Sofie fra foreningen hjælper i dag and..
 
 
TEMA: Interview om Aseksualitet
Hvad er aseksualitet? Børnepanelet har mødt Nanna på 19 år, der fortalte om at være aseksuel, hvad det betyder for hende..
 
 
Anmeldelse af Hamlet-udstilling
Børnepanelet har brugt en eftermiddag på Albertslund Bibliotek sammen med Litteraturmedarbejder Sigrid Radisch Bredkjær, d..
 
 
ER VI ULIGE I DANMARK?
En dreng på 18 år har skrevet til BP og efterlyser en artikel om ulighed i verden og i Danmark. Oliver 19 år har skrevet e..
 
 
KITTY HAR VÆRET SELVSKADER
Lad være med at skære i dig selv - tal med nogen søde mennesker, du har tillid til. Læs hvordan Kitty stoppede .....
 
 
KÆRE DAGBOG - EN HISTORIE
En historie om den svære kærlighed og pubertet, som skiftevis er skrevet af Birgitta 15 år og Marie-Louise, BP. ..
 
 
DØDEN - KOMMER VI I HIMLEN?
Hvad er døden for et fænomen? Hvorfor er døden så svær at tale om og acceptere? Læs artiklerne og bliv måske klogere..
 
 
BAG FACADEN
Hvorfor gå rundt og virke glad, hvis man har det skidt? Det sætter Julie spørgsmålstegn i denne artikel..
 
 
NÅR SKADEN ER SKET
Hvad gør man, når man mister kontakten til vennerne? Artiklen er et led i BP´s tema: "Livet - på godt og ondt"..
 
 
30 ÅR MED LÆSERBREVE
I 1986 startede BP med at besvare læserbreve. Det er foreløbig blevet til i alt 8450 stk. og vi stopper ikke her!!!..
 
 
4 DAGE MED CPH-GAMES
Utrolige spændende dage sammen med andre, som deler den samme passion for spil, konkurrencer osv...
 
 
ALLEGIANT - PART 1 AF 2
Filmen/historien er nedadgående i spænding, vi får dog lov til at se mere af det skjulte univers - læs selv!..
 
 
INTERVIEW MED SKUESPILLEREN LINE KRUSE
Line startede sin karriere allerede som 11-årig i filmen "Skyggen af Emma" - læs hvordan det var!..
 
 
HVOR I DANMARK KOMMER DU FRA?
Flertallet af jer, der var inde og sætte et X ved denne afstemning, kom fra Københavns området og Sjælland..
 
  ARKIV 
"MIN FAR ER DØD"

Før eller siden skal vi alle sammen gå igennem en hård periode i vores liv. Nogen gange kan det være fordi vi er blevet mobbet i skolen. Andre gange kan det være fordi, at vi skal flytte. Men nogle enkelte få, oplever at miste deres forældre. Og det kan være en af de hårdeste oplevelser i ens liv.

 

For hvordan skal man håndtere det? Hvordan skal man reagere på, at man lige pludselig ikke har sin mor eller far? Hvordan skal man reagere på, at man får at vide, at man kun har 6 måneder tilbage med dem…? Det er nogen ekstremt svære spørgsmål, som man stiller sig selv – og det er ikke kun en selv, det går ud over. De mennesker, der er rundt om en, bliver også påvirket.

 

Tilbage i 9. Klasse havde vi en, der var så uheldig, at hans far døde. Det var abrupt. Det var pludseligt, uden nogen form for advarsel – og det efterlod alle i chok. Mest af alt, fordi man ikke vidste, hvordan man skulle reagere. Vi er alle sammen klar på at trøste, og være der, for dem, som vi kender. Men hvordan undgår vi at såre dem? Hvordan trøster vi dem, uden at forudsagde mere skade, eller prikke til den sorg, som personen ved siden af en, går igennem?

 

Børnepanelet havde besøg af Aja og Sofie fra Børn, Unge og Sorg. Begge har mistet deres far til kræft. Begge har haft et unikt forløb, som er både inspirerende men samtidig dystret. For selvom vi ønsker, at ingen skal gå igennem den smerte, der er, når man mister sin far eller mor i så ung en alder, er der nogen, der går igennem det.

 

”Sorgen vil altid være der. Den forsvinder aldrig. Men med tiden, bliver man bedre til at håndtere den. I stedet for, at skulle se sin sorg i øjnene hver gang, kan man pakke den væk i længere perioder. Og så, når man møder til sit møde med Børn, Unge og Sorg kan man åbne op, og få afhandling – få lov til at reagere og imødekomme sin sorg.”

 

Både Aja og Sofie oplevede med deres fædre, at se dem blive mere og mere syge. Det var en mentalt drænende proces, beskrev de, da man altid prøvede at holde humøret højt, når man var omkring dem. Samtidig vidste man, at en skønne dag, så ville dagen komme.

 

Sofie beskrev, hvordan hun de sidste dage sad på hospitalet, bange for at forlade sin fars side. Da han endelig sov ind, følte hun sig lettet – og skyldig. ”Man føler sig lettet – lettet fordi det hele er overstået. Man skal ikke længere tænke på, at komme hjem til en syg far eller mor, og det giver en mulighed for at komme videre. Men samtidig føler man sig skyldig. Før bør man virkelig føle sig lettet over sin fars død? Men det er helt normalt at opleve det.”

 

De havde begge også oplevet, hvordan pårørende ikke vidste, hvordan de skulle reagere. ”De er alle meget flinke – ’Hvis du har brug for noget, så bare sig til!’ Og selvom det er ment godt, så tror jeg, det er noget af det værste man kan sige. For man er slet ikke i en position, hvor man kan bede om hjælp til noget. Så I stedet for, at give dem muligheden for at sige fra, så sig bare ’Jeg kommer forbi på mandag, og så laver vi noget mad sammen!’. ”

 

Det nytter heller ikke noget at være stille. Er man stille, risikere man, at den person, der har mistet, føler sig overset. Selvom det måske kan virke som en dårlig idé, er det bedste faktisk, at spørge ind til, hvordan personen har det, og hvordan de har det med deres far eller mor. Spørg ind, og lyt.

 

”Nytårsaften, kort efter at have hilst på min veninde, kom hun op til mig og sagde: ’Hey, jeg ved du har mistet din far. Hvordan går det egentlig med dig i forhold til det?’ Og jeg blev så glad, da hun spurgte. Jeg havde ikke behov for at snakke om ham, så jeg valgte at lade vær, men sige tak for, at hun spurgte ind til ham. Det viser, at man er bekymret, og åben til at bruge tid på en,” sagde Aja blandt andet.

 

Det er aldrig nemt, når døden kommer ind i billedet. Især ikke, når man er i sådan en ung alder. Man går igennem tusindvis af ting i ens ungdom, og når man pludselig står med en så alvorlig situation, kan man føle sig alene og magtesløs – både som pårørende og den sørgende.

 

Det kan især være hårdt, da man ikke er alene om at gå igennem situationen. Ens mor eller ens far, der mister deres ægtefælle, står også pludselig i en hård situation. Det kan være hårdt både at være forældre, og sørge over ens ægtefælle samtidig. Aja beskrev, hvordan hendes forældre, der var skilt, gav hende et frirum, når hun kom hjem til hendes mor – for hun kunne være der for hende.

 

Uanset hvad, så står der folk klar til en hjælpe en. Børn, Unge og Sorg består af en gruppe frivillige, som selv har mistet deres forældre. Her kan man både skrive et brev, chatte eller ringe, hvis man er imellem 13 og 28 år.  Her kommer man i kontakt med nogen, som selv har oplevet, på egen krop, hvordan det er, at stå i sådan en hård situation, og er klar til at hjælpe.

 

Der er også mange andre tilbud, blandt andet professionelle psykologer, som kan hjælpe en.

 

Uanset hvad, så er der altid hjælp og hente.

 

http://www.bornungesorg.dk/oversigt-over-tilbud/