Børnepanelet tog ind at se SKAM 2

En aften i oktober tog Børnepanelet ind at se SKAM 2 på Aveny T. Et stykke der, som tv-serien, i høj grad er i øjenhøjde med sit unge publikum.

Skam kommer oprindeligt fra den norske tv kanal NRK og blev udgivet i 2015 og løb over fire sæsoner frem til 2017. Det blev hurtigt en stor succes både nationalt og internationalt. Den fangede primært unge og kvinder omkring de 30. Serien berører i hver sæson et nyt emne, og følger hver sæson en ny person, dog er de alle fra den samme vennekreds. Serien vender gennem de fire sæsoner temaer som kærlighed, religion, seksualitet og meget andet, alt med det karakteristika, at det er noget, der er relaterbart for unge. Brugen af de sociale medier i serien og uden om serien, var også med til at skabe en hel ny og meget hverdagsagtig tilgang til fortællingerne. Grundet seriens store succes og den store interesse for samme, fik Aveny-T som de første, mulighed for at opsætte SKAM som teaterstykke. De opsatte første sæson i 2017 og har her et år efter opsat sæson 2.

Børnepanelet er en gruppe af unge mellem 15 og 21, der hver uge mødes, og besvarer breve fra andre unge eller børn. Vi kører som regel et tema, der er relevant for unge. Vi beskæftiger os altså med tematikker, der er relevante for folk omkring vores egen alder og de problemer, der kan opstå for folk i denne aldersgruppe. Netop derfor er SKAM-stykket virkelig relevant for os, da det behandler mange af de problemstillinger man som ung kan finde sig selv stående i, og det er derfor virkelig godt, til at give et indblik i, hvilke ting man går om tumler med som ung.

Nysgerrige og forventningsfulde

Vi gik ind til stykket med lidt blandede SKAM-erfaringer, og derfor var vores forventninger til stykket også ret blandede. Nogle havde slet ikke bekendtskab med SKAM, andre havde set det første SKAM-teaterstykke og andre havde både set alle sæsoner af tv-serien samt det første teaterstykke. Dem der kun havde set det første stykke, forventede at formatet i denne sæson, mindede om det fra sidste. Dem der hverken havde set skam som tv-serie eller teaterstykke forventede, at det var et typisk teenage-kærlighedsdrama. Dem der havde set både tv og første teaterstykke forventede, at stykkets format var nogenlunde det samme som det fra første sæson, og at handlingen fulgte tv-seriens sæson to tæt, da det jo også var det, vi havde oplevet i det første teaterstykke.

Kærlighed, misforståelser, handling og konsekvens

Før selve stykket begyndte var stemningen generelt godt stemt. Folk snakkede, tydeligvis med forventninger til stykket, der snart skulle gå i gang. De fleste virkede spændte på, om stykket kunne leve op til serien, og hvordan dette stykke var i forhold til forrige sæsons teaterstykke.

Scenen var placeret i midten af rummet, omgivet af rækker med publikum på alle sider. Over scenen hang der fire skærme, som viste dato, beskeder og skuespillerne når de lå ned. De gjorde at det var nemmere at følge med i forestillingen. Især beskederne fremvist på skærmene, inviterede publikum med ind i de sociale medier, på en anden måde en hvis skuespillerene bare læste dem op. En meget smart måde at anvende de sociale medier, chat og sms, som vi også genkender fra tv-serien. På den måde blev det sociale aspekt i teaterstykket inddraget på en nye og spændende måde. Desuden spillede det i stykket også en væsentlig rolle, hvordan skuespillerne brugte rummet. De var ikke statisk til stede på scenen, men løb rundt i hele rummet, også mellem publikum. På denne måde, havde man ikke en usynlig væg på scenen, men alle publikums-fløjene blev inddraget i stykket.

I løbet af stykket var der flere sceneskift, hvilket blev iscenesat ved, at der var helt mørkt i rummet, og en dato samt tidspunkt blev vist på skærmene i rummet. På denne måde, opstod der til tider en lidt mærkelig stemning i rummet, da man som publikum stod tilbage med følelsen fra slutningen af forrige scene, mens den nye scene lagde op til en helt anden stemning, hvilket betød, at man nogle gange stemningsmæssigt godt kunne være et andet sted end stykket og skuespillerne.

Under selve stykket var publikum og stemningen heriblandt også meget til stede i stykket. Eftersom skuespillerne kom så meget ud over scenen, og de fleste har et ret tæt forhold til Skam som serie, var der flere situationer, hvor folk grinte eller kom med andre følelsesudbrud under selve stykket. Dette bidrog selvfølgelig også til stemningen under selve stykket, og betød, at man som publikum indlevede sig endnu mere i stykket.

Selve stykket handlede om en gruppe 1.g’ere, og var lavet af skuespillere i nogenlunde samme aldersgruppe. Den ældste på 26, den yngste på 17. Størstedelen af publikum var i denne aldersgruppe, dog var der også ældre mennesker som kom for at se stykket. Stykket tog fat i mange ungdomsproblemstillinger i form af: druk, sex, misforståelser og at kunne stole på sine venner. I centrum for fortælling var Noora og Williams dramatiske kærlighedshistorie, der involverer en manipulerende storebror, slagsmål, hævnporno og selvfølgelig fester og druk. Som ung får man et indblik ind i hvordan en løgn eller en misforståelse, kan ende grueligt galt. Mange kæmper med disse problemer, især gymnasieelever, så derfor er et teaterstykke som dette en ny og kreativ måde, hvorpå man kan lære unge om handling og konsekvens.     

Skuespiller møde og gode indtryk

Efter stykket havde vi mulighed for at stille spørgsmål til skuespillerne. Der var to efterskoleklasser tilstede, så der var mange om buddet. Skuespillerne var meget flinke til at svare og dele ud af deres erfaringer. Ikke mindst da Victoria herfra spurgte ind til hvordan man selv kan blive skuespiller. Der var mange gode råd, men to ting var sikkert. Man skulle turde satse på det og så arbejde hårdt for det. Vi spurgte også ind til hvorfor skam var relevant i dag.

Vi var overordnet set meget positive. Det var en god oplevelse og fedt at møde skuespillerne efter. Her er nogle af vores indtryk.

Emma: Jeg var meget positiv overrasket over den første og over deres brug af medier og scenen. Og det var meget godt skuespil. Skuespillerne var tro mod deres karakter fra serien.

Freja: Det var virkelig fedt sat op. Og det var vildt fedt den måde det var sat op på, og hvordan det fungerede med skærmene. Skuespillerne gjorde god brug af scenerummet og det var jeg meget imponeret over.

Frederik: Jeg har set etteren før og der brugte de lidt det samme med at sende beskeder via skærmene og det virkede rigtig godt. Det var nemt at leve sig ind i. En god måde at få et indblik i deres tanker på.

Olivia: Det var helt fantastisk. Jeg har ikke set serien, men stykket før det, og det var ingen hindring. Det var fedt at møde skuespillerne efter. Tit kan man forveksle skuespilleren med den de spiller, men det var fedt at se hvor meget de adskilte sig og derfor hvor godt de spillede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.